Indigene Cocama

(English version) Etnonime: Cocoma, Huallaga, Kokama, Pampadeque, Pandequebo, Ucayali, Xibitaoan Tarile in care locuiesc: Brazilia, Columbia, Peru Familia lingvistica: Tucanoan Ecuatoriala Ramura lingvistica: Tupi-Guarani

Fotografia populatii indigene Cocama. Fotografia populatii indigene Cocama. Tanauka se traduce in mod literal "casa pentru toata lumea," intelesul lui actual fiind "centru al comunitatii". Faptul ca exista un singur cuvant pentru a exprima acest lucru releva simtul de comunitate care exista in cultura Cocama.

Majoritatea populatiei Cocama, intre 10 si 15 mii, traieste in regiunea superioara a Amazonului din Peru, si doar cateva sute traiesc in Brazilia si Columbia. Regiunea lor din Amazon este putin populata si greu accesibila: Iquitos este cel mai mare loc de pe pamant la care nu se poate ajunge pe nici un drum, si care este la distanta de aproximativ o zi de mers cu o barca comerciala de pasageri. Chiar si in acest caz, Fotografia populatii indigene Cocama. Fotografia populatii indigene Cocama. pentru a ajunge la cea mai apropiata comunitate Cocama e nevoie de o calatorie de cateva ore cu o canoe cu motor.

In ciuda accesibilitatii dificile, vizitatorul poate observa multe influente din lumea exterioara in stilul de viata ancestral. Multe comunitati Cocama sunt in legatura una cu alta — si cu restul lumii — cu ajutorul radioului de unde scurte. Totusi, casele lor au acoperisul din plante de jungla impletite manual. Desi cateva din produsele esentiale sunt aduse cu barcile comerciale de pasageri care navigheaza de-a lungul raurilor mari, Fotografia populatii indigene Cocama. comunitatile Cocama se bazeaza in mare masura pe propria agricultura si cresterea animalelor. Fotografia populatii indigene Cocama. Fiecare comunitate este situata langa un rau, asa incat pestele este o parte importanta a dietei lor.

Probabil cea mai recenta schimbare drastica pentru Cocama este trecerea rapida la limba spaniola. Desi spaniolii au ajuns in aceste regiuni in urma cu 400 de ani, doar generatia prezenta si cea anterioara vorbesc spaniola ca limba nativa. Aceasta tranzitie s-a facut datorita politicilor educationale guvernamentale influentate de un mod de gandire colonialist. In mod recent, organizatii ca Programul de Pregatire a Profesorilor in Educatie Interculturala Bilingva (Intercultural Bilingual Education Teacher Training Program — FORMABIAP) Fotografia populatii indigene Cocama. au inceput sa echilibreze influentele occidentale si cele locale in programa scolara. Fotografia populatii indigene Cocama. Un exemplu al succeselor inregistrate este tendinta de a preda Cocama ca limba secundara in multe scoli Cocama.

Inceputul educatiei promoveaza autodeterminarii. Din educatia unei eleve in clasa a cincea face parte subiectul "ce este democratia?" Cu ocazia alegerilor nationale care urmeaza, eleva este invatata de profesori sa se inregistreze si sa voteze. Desi acesta este doar un exercitiu, eleva va putea aplica lectia cand va fi adulta si va avea voie sa voteze. S-ar putea ca ea sa devina om politic sau croitoreasa, Fotografia populatii indigene Cocama. dar educatia va fi cea care ii va permite elevei sa decida pentru ea insasi. Fotografia populatii indigene Cocama.

Ea nu va deveni saman. In cazul populatiei Cocama, ca si la alte populatii indigene din aceasta zona, sunt putini cei care devin samani. Educatia necesara pentru a deveni saman nu este influentata de exterior si a ramas neschimbata din timpuri pre-coloniale. Colegul ei mai tanar a fost ales sa invete secretele samanismului de la mama si tatal lui, amandoi samani. In timp ce restul comunitatii merge la biserica si prefera medicamentele moderne, Fotografia populatii indigene Cocama. samanii Cocama practica animismul si cauta tratamente naturale din jungla. Fotografia populatii indigene Cocama.

Samanismul nu este singura traditie Cocama care se dezvolta si se transmite de la o generatie la alta. In afara de constructia acoperisului de paie mentionata mai sus, in satele Cocama sunt multe lucruri de folosinta zilnica facute din resurse din mediul inconjurator. Aici putem vedea un om in varsta facand o franghie, si un tanar construind o canoe. Tesutul, coptul si confectionarea bijuteriilor sunt de asemenea raspandite.

Fotografia populatii indigene Cocama. Izolarea geografica a permis populatiei Cocama sa isi mentina cultura pana in prezent. Dar sistemul politic la care nu au putut Fotografia populatii indigene Cocama. participa incepe sa le distruga cultura. Copiii reprezinta viitorul populatiei Cocama. Educatia va fi cheia alegerilor pe care le vor putea face. Educatia ii poate ghida sa isi aleaga viitorul. Fara puterea de a lua singuri decizii, ei nu vor rezista in fata schimbarilor din lumea moderna care vor continua sa ii influenteze. Fotografia populatii indigene Cocama. Fotografia populatii indigene Cocama.

Drept de autor pentru fotografii: © 1999 - 2024, Ray Waddington. Toate drepturile rezervate. Drept de autor pentru text: © 1999 - 2024, Fundatia Populatii ale Lumii. Toate drepturile rezervate.

Pentru a cita acest articol

Waddington, R., (2007, traducere de Teodora C. Hasegan) Indigene Cocama. Fundatia Populatii ale Lumii. Accesat pe 20 mai 2024, la Fundatia Populatii ale Lumii. <https://www.peoplesoftheworld.org/cocama/cocamaro.jsp>

Stock licensing on Alamy. Subscribe to our Youtube channel.

© The Peoples of the World Foundation and individual contributors, 1999 - 2024. All rights reserved.

We support Internet privacy. Our website does not track visitors.